KACI ASAM KECUR ~ KACI SOUR SAUCE




VIDEO COMING SOON


BAHAN - BAHAN  ~  INGREDIENTS

ikan kaci (potongan bebas)        ~   seabass fillet
bawang besar                             ~   red onion
bawang putih                             ~   garlic
halia                                          ~    ginger
cili merah                                  ~    red chili
serbuk kunyit                            ~    ground turmeric
bendi                                         ~    ladies finger
nenas                                       ~     pineapple
bawang besar holland             ~     onion Holland
cuka putih                               ~     white vinegar
garam                                      ~     salt
gula                                         ~     sugar


CARA PENYEDIAAN   ~     METHOD

gaulkan siakap dengan garam dan sedikit tepung
~ seasoned seabass with salt and dust some flour
goreng sehingga masak dan ketepikan
~ pan fried until cook
kisar bawang putih, bawang besar, halia, cili merah,
~ blend garlic, red chili, ginger, and onion
tumis semua sehingga naik bau dan masukkan sedikit air
~ sauteed until cook and add some water
masukkan cuka putih, garam dan gula secukup rasa
~ add vinegar, salt and sugar to taste
masukkan potongan bendi, nenas, bawang besar
~ put inn sliced ladies finger, pineapple and onion
masakkan sekejap dan dicurahkan ke atas ikan
~ heat for a while then pour it to the fish 

Comments