https://www.youtube.com/watch?v=FgWSikYES6Y&t=17s
click this link for video
click this link for video
BAHAN - BAHAN ~ INGREDIENTS
ikan siakap (potongan bebas) ~ seabass fillet
bawang besar ~ red onion
bawang putih ~ garlic
cili merah ~ red chili
cili padi ~ bird eye chili
tomato ~ tomatoes
daun ketumbar ~ coriander leaf
limau kasturi / nipis ~ lime
sos ikan ~ fish sauce
cuka putih ~ white vinegar
garam ~ salt
gula ~ sugar
CARA PENYEDIAAN ~ METHOD
gaulkan siakap dengan garam dan sedikit tepung
~ seasoned seabass with salt and dust some flour
goreng sehingga masak dan ketepikan
~ pan fried until cook
hiris nipis bawang putih, bawang besar, cili merah, cili padi
~ sliced garlic, red chili and bird eye chili, and dice onion
masukkan semua bahan potongan dalam satu bekas
~ put all the cutting ingredients into bowl
masukkan sos ikan, cuka, air limau, garam dan gula secukup rasa
~ add fish sauce, vinegar, lime juice, salt and sugar to taste
masukkan potongan daun ketumbar dan digaul sebati
~ add coriander leaf and stir well
setelah semua selesai boleh dimakan secara cicah atau curah ke atas ikan
~ after all the finishes can be eaten in dipping or pour on the fish
tips :
pencicah ini sesuai dimakan bersama semua jenis ikan
~ this dipping can eat with all type of fish
Comments
Post a Comment