SIAKAP CECAPAN KETUMBAR ~ CRISPY SEABASS WITH CORIANDER DIPPING






BAHAN - BAHAN  ~  INGREDIENTS

ikan siakap (potongan bebas)    ~   seabass fillet
bawang besar                             ~   red onion
bawang putih                             ~   garlic
cili merah                                  ~    red chili
cili padi                                     ~   bird eye chili
tomato                                      ~    tomatoes
daun ketumbar                         ~    coriander leaf
limau kasturi / nipis                 ~    lime
sos ikan                                   ~     fish sauce
cuka putih                               ~     white vinegar
garam                                      ~     salt
gula                                         ~     sugar


CARA PENYEDIAAN   ~     METHOD

gaulkan siakap dengan garam dan sedikit tepung
~ seasoned seabass with salt and dust some flour
goreng sehingga masak dan ketepikan
~ pan fried until cook
hiris nipis bawang putih, bawang besar, cili merah, cili padi
~ sliced garlic, red chili and bird eye chili, and dice onion
masukkan semua bahan potongan dalam satu bekas
~ put all the cutting ingredients into bowl
masukkan sos ikan, cuka, air limau, garam dan gula secukup rasa
~ add fish sauce, vinegar, lime juice, salt and sugar to taste
masukkan potongan daun ketumbar dan digaul sebati
~ add coriander leaf and stir well
setelah semua selesai boleh dimakan secara cicah atau curah ke atas ikan 
~ after all the finishes can be eaten in dipping or pour on the fish


tips :

pencicah ini sesuai dimakan bersama semua jenis ikan
~ this dipping can eat with all type of fish
























Comments